Icing on the cake

Finished at last — both the visionary long-term Stetson-Sawyer project of Williams College, and this personal online account of its history and progress.

Without an aerial view, this is as close as I could come to the angle in the architects’ conception in the header of this blog, to show the final realization of the whole project.

img_3746

I’m back to complete the story with the icing on the cake, the landscaping of the library quad:img_3715

For the backstory of the library quad project, I refer you to two essays by current students, found here and here.  Of particular note is the project page of landscape architects Stephen Stimson Associates.  My own essay is primarily pictorial, the record of a pleasant early October afternoon.

We start with reverse-angle views, from the balcony of Paresky Student Center and back from the arcade of Stetson Hall, which place the quad into the Purple Valley landscape that it opens up.

img_3698

img_3720

Here we enter into the new landscape of massive tumbled blocks of erratic marble – from the world’s largest underground quarry in Danby, Vermont – with Chapin Hall and Bernhard Music Center in the background:

img_3712

To continue the visual tour, click through:

Continue reading

History up to date

I’ve brought my history of libraries at Williams College up to date with the “Pages” labeled “Past/Present/Future.”

 

Students of my era who took Professor Binx Little’s life-changing course on “Religion & Modern Secularism” may recall two of his favorite Germanic neologisms:  “the past-breaking-into-the-present-becoming-future” and “the future-breaking-into-the-present-becoming-past.”  Somehow those two terms together seem to signify the rebirth of the Stetson and Sawyer libraries in a grand new synthesis.

 

For an illustrated tour of the completed project, the back-to-the-future library of Williams College, please click on the “Past/Present/Future” link at top of page or in column to the right.  Also, please note that I have activated the Comments feature of this website, and welcome feedback either here, or sent to me directly at:  ssatullo@clarkart.edu

The Library of the Future

Can this really be December already?  Weather doesn’t seem to know it yet.  It’s been a beautiful season here in the Berkshires, great for climbing hills and walking trails.  Also for dreaming big about architecture in North Adams, as my friend and Williams classmate, Tom Krens ’69, has been doing.

 

But now I mean to buckle down and finish putting together my visual essay on the new Stetson-Sawyer library complex.  Just as I did repeatedly as a student at Williams fifty years ago, I’m going to have to ask for an extension. Check back around the turn of the year, and I’ll be taking you on an illustrated tour.

 

For now I simply quote from John Palfrey’s recent book, BiblioTECH: Why Libraries Matter More Than Ever in the Age of Google, all from the chapter titled, “Spaces: The Connection Between the Virtual and the Physical.”  These words struck me as highly relevant to the experience of the new Williams College library.

 

“A successful library space supports library patrons as they make use of information in a variety of formats – no matter how the format or user access evolves in the coming years.  Librarians – and the architects of libraries, for that matter – are grappling seriously with the connection between physical architecture and information architecture.  One might infer that once the books are no longer in analog format, the need for library spaces will go away.  That inference turns out to be wrong.”

Continue reading

Bibliothecaphilia

I always find Alberto Manguel an inspiring proponent of libraries, and he’s just written an op-ed essay on “Reinventing the Library” in today’s New York TimesHe has always had a bad case of “Bibliothecaphilia,” which happens to be the title of a very engaging exhibition at MassMoCA in North Adams, installed for the entire year.  But I can’t resist quoting the conclusion to his case for libraries as “the encompassing symbol of an entire society, a numinous place where readers could learn the art of attention” —

“If libraries are to be not only repositories of society’s memory and symbols of its identity but the heart of larger social centers, then these changes must be made consciously from an intellectually strong institution that recognizes its exemplary role, and teaches us what books can do: show us our responsibilities toward one another, help us question our values and undermine our prejudices, lend us courage and ingenuity to continue to live together, and give us illuminating words that might allow us to imagine better times.”

So if you have any doubts about the future of libraries, keep this in mind as you assess what Williams College has just created.

Wait, here’s another hot-off-the-press defense of libraries, from the New York Review of Books.  The key sentence: “The library remains a sacred place for secular folk.”  Amen to that.

Axis to access

I’m not sure of the exchange rate between words and pictures – it can’t really be a thousand to one, can it? – but in talking about the new library quadrangle at Williams, pictures seem more telling than any words I can muster.  The site is a sight, and can hardly be imagined by anyone who hasn’t set foot on it in the past two months.  I visited with a camera twice at the peak of foliage season, and put together this visual essay.

I’ve heard a number of people credited with the idea, but for at least the fifty years since Greylock Quad was built, campus planners have suggested an east-west pedestrian axis other than Route 2.  Now it’s a reality, and beyond what the designers could have hoped.  It seems to bring the mountains right onto the campus in an unexpected way.

The axis reaches its destination, both literal and metaphorical, in the access services atrium that joins old Stetson to new Sawyer, and proceeds into the atrium of the new library, implicitly continuing through four floors of glazing into the landscape beyond, toward the hairpin turn on the Mohawk Trail in the distance.

I’ll go around and into the old/new library on my next illustrated tour, but here I concentrate on a pictorial description of the privileged position the library now occupies on the Williams campus.  Click through for more photographs.

Access east 3

Continue reading

Library quad today & tomorrow

Returning a book to the college library last week, I was surprised to see the whole new quadrangle — where the grass has come in, but with no further landscaping yet — being floored over, and a large stage erected in front of Stetson Hall.  The occasion was the kick-off for “Teach It Forward,” the new capital campaign for Williams, but the disruption made me all the more interested in the eventual design for the quad.  Are the trees in the rendering at the top of this blog still in the plan?

As luck would have it, I didn’t have to wait long for the answer.  The next day, the local public access station Willinet streamed video of an illustrated talk by Rita Coppola-Wallace, the College’s Executive Director of Design and Construction, about all the projects in the pipeline (also covered in Williams Record).  When I requested further information about the quad in particular, she kindly directed me to the Current Projects page of the Facilities website.

As well as the overall site plan for the quad, the website offers renderings and descriptions of planned features and amenities.  It’s reassuring to learn that the current big bare space represents only Phase One of the landscaping project, with Phase Two to be completed next summer.  Besides landscaping that will include a “rain garden/bio-swale” at the north edge of the quad, the plans call for new granite steps from Chapin Hall plaza down to the quad, and large marble blocks for sitting and gathering, presumably much like those just installed at the main entrance to Stetson Hall.

In the interim, students are being encouraged to walk natural pathways across the open grass, with the optimal routes being paved over next summer.  This is characteristic of the openness to student input that has marked the entire Stetson-Sawyer project, from details of program to choice of library furniture.

I’ve been making my way through eight years of entries in the Sawyer Library construction news blog, which is a fascinating progression in itself, but also informative about the transformation from original program to architect’s plan to actual building.

Another useful link I haven’t included here yet is the Sawyer Library page “About the Building,” which in turn links to Professor Michael Lewis’ entertaining illustrated lecture on the history of libraries on campus.  I would also direct you to the Williams Magazine feature, “A Library in Full,” which includes a nicely-done five-minute video on the new library (also available here) and a slide show.

This Columbus Day I’ll be taking pictures for my illustrated tour of the new library, showing off its spectacular views of peak fall foliage in the Purple Valley.  And by Thanksgiving, I will have posted, at long last, the concluding chapter to this story of Eph’s Libraries.

Open space

Returning students are in for shock.  For forty years, the center of the Williams College campus was occupied by a brick box plopped down from some midwestern corporate park.  Where that building was, now is open space, and the most amazing thing, besides the views opened up, is how big it is — what a volume has been displaced!

And how bare it is, as of late August.  Obviously, it will be much more welcoming when the landscaping is done, and work proceeds apace.

I’ve resumed conversations with the College’s Director of Libraries David Pilachowski, and recently accompanied a tour he was giving for the library building committee of another school, who were swooning with desire over what Williams has created.

I must say that on first visit to the New Sawyer Library, my reaction to the building, both exterior and interior, was that it was all too much, too much of everything — materials, colors, shapes, textures, spaces, seating options.  But on each succeeding visit, I appreciate more of all that the building is.  The planners and architects labored to answer every need, and do it in exuberant and playful style.

I’ll be back with more updates, as the landscaping is completed, and the students return.  And as I talk with librarians about their experience of the building.  Once all construction is finished, I’ll take you with me on an illustrated tour of the whole project.